Dodávatelia elektrických káblov pre automobilky dostali mastnú pokutu

10.07.2013 Celý región

Brusel 10. júla (TASR) - Európska únia udelila stámiliónovú pokutu dodávateľom elektrických káblov pre automobilky Toyota, Honda, Nissan a Renault. Dôvodom je kartelová dohoda. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie Európskej komisie (EK).

Komisia preveruje dodávateľov aj iných autokomponentov pre podozrenie, že sa spoločne dohodli na cenách, čo podľa nej poškodzuje nielen automobilový priemysel, ale aj spotrebiteľov, pretože výrobcovia vyššie náklady premietnu do konečnej ceny vozidla.

EK vymerala pokutu v celkovej výške takmer 142 miliónov eur. Zistila totiž, že firmy Sumitomo, Yakazi, Furukawa, S-Y Systems Technologies a Leoni sa dohodli na cene elektrických káblov, ktoré dodávajú automobilkám v Európe.

Sumitomo sa pokute vyhla, pretože komisii poskytla potrebné informácie. Ďalším firmám, ktoré s ňou spolupracovali, ju zase znížila. Pôvodne mali všetci vinníci dostať dohromady pokutu vo výške 291,6 milióna eur.

Vyšetrovanie odhalilo, že obvinené firmy uzavreli kartelovú dohodu začiatkom roka 2000 a ukončili ju v roku 2009.

Komisia pokračuje vo vyšetrovaní ďalších dodávateľov, a to výrobcov bezpečnostných prvkov, ložísk, osvetlenia a tepelných systémov.
 

Vyberte región